Bodypainting

Ik ben ervan overtuigd dat bodypainting een kunst is net als alle andere beeldende kunst....

125000 jaar van menselijke historie bevestigen dit. Antropologen vertelden ons dat de 'oude mens' zichzelf al beschilderde, ver voordat er grotmuren werden beschilderd. 

Een schilder zal altijd zijn/haar eigen idee -visie- gebruiken om zijn of haar schilderij -kunst- te creëren en tot leven te brengen. Bodypaint is dan ook zeker kunst, want de kunst die we daar creëren  is al in leven.. 
Het kumadori theater is een voorbeeld daarvan en de kabuki maskers. 

"Bodypainting is de meest fundamentele transformatie van de menselijke vorm en kunst gaat over transformatie. Over het recreëren van leven door middel van een unieke kunstenaarsvisie."

Ook het contact tussen de bodypainter en het model is belangrijk.
Een stuk doek kun je als je even geen inspiratie hebt weg zetten. Je beschildert het op je eigen tijd. Een bodypaintmodel is geen plat object, het is driedimensionaal levend canvas. Ze praten, bewegen, denken, voelen en eten terwijl je ze aan het painten bent. Er is een uitwisseling van intimiteit in samenwerking tussen model en kunstenaar; de vanzelfsprekende fysieke intimiteit van het model om hun lichaam te laten beschilderen, in ruil voor de toegang van de kunstenaars visie en de daad van het creëren van het kunstwerk.

Ik ben een professioneel werkend face- belly- en bodypainter. De opvatting van de kunst van het bodypainten is dat het iets moet laten zien en losmaken bij de mensen. Een bodypaint creatie komt tot stand door verschillende invloeden. Zo word er vaak met een thema gewerkt. Maar ook door de persoonlijke schoonheid van het bodypaint model samen met de maatschappelijke visie en de persoonlijke emoties van mij zijn de inspiratie voor het kunstwerk. Voor het beschilderen van mijn modellen gebruik ik spons en penseel. Maar je kan ook aibrushen. Verder kun je het nog uitbreiden doormiddel van special effects. Bijvoorbeeld door glow in the dark schmink te gebruiken of 3D. met latexfoam figuren maken die op het lichaam met speciale huidvriendelijke lijm prosaid worden bevestigd.
Bij een wedstrijd krijgt iedere paint een titel. Het levend canvas -bodypaintmodel- kan met een podium act het kunstwerk tot leven brengen. Het licht en de bijpassende muziek maken het plaatje af. Voor bezoekers van deze evenementen is dit een bijzondere ervaring. Elke bezoeker zal, net als in een museum, zijn eigen persoonlijke kijk hebben op het kunstwerk. De mogelijkheden met het painten van levend canvas zijn groot en groeit nog steeds.

Special effects

de inktvis, model SasvdW
Painters Yvonne Zonnenberg en Tanja Hommes
special effect gemaakt door Yvonne 1e prijs special effect op het DBF

Airbrush

model Kim OnArt
Airbrusher Marcy
Marcy en Kim behaalden de 1e plaats in Roden op het NNKB 2014

Spons en penseel

model BER-BER
painter Roxanne 1e prijs spons en penseel 2014 op het NNKB

Deel deze pagina